Tuss & Puff goes roadtrip

Sep 13 2007 Published by under Vardagssnack

Sådär, har nästan hämtat mig från den något hysteriska helgen, då Tuss och jag tillfälligt blev bilburna. När syrran och jag var på Globen Horse Show i vintras lyckades syrran vinna ett presentkort på en fulltankad Suzuki under en helg. Och eftersom syrran är väldigt snäll (och delvis eftersom bilen skulle hämtas i Uppsala, och en liten del eftersom syrran knappt har övningskört än) så gav hon bort presentkortet till Tuss och mig i julklapp… Och nu var det dags att utnyttja det ;)

Så Tuss tog tåget till Uppsala i fredags och hämtade bilen medan jag var i skolan. Sen tog han Bianca till veterinären för vaccination, och sen kom han och hämtade mig när jag slutade skolan. Det hade inte blivit bilen det var tänkt att vi skulle ha, den behövde en tur till verkstan, utan istället blev det en ännu finare ;) Alldeles ny (hade bara gått 5 små mil), med lädersäten och taklucka (synd att det regnade mest hela tiden, men..), en underbart fin liten bil helt enkelt ;) Jag brukar normalt sett inte gilla stadsjeepar, men gör ett stort undantag för Suzuki Grand Vitara…

Vår fina bil ;)

När jag slutat skolan körde vi en sväng till Martin Olsson och köpte 1,4kg salt godis till syrran ;) Sen körde vi till gigantiska Bromma Zoomarknad och köpte kattsand och kattleksaker till Bianca. Hann med en sväng in på ytterligare ett Martin Olsson. Där promotade de Delicato på ett hyfsat tydligt sätt:
Värre var det med skyltningen… En skylt med texten "SKIVAD" (stora bokstäver och stooort typsnitt), på raden under stod det "baronost" (med betydligt mindre bokstäver…); vad är det som säljs? Skivad är väl ingen vara i sig…?
Och här kommer skräckexemplet: Hur svårt kan det vara att göra en skylt där alla bokstäverna får plats på samma rad? (eller åtminstone på två rader med ett bindestreck på ett lämpligt ställe?) Jag har svår allergi mot språkmisshandel…

Anyway… Var en sväng på Prisextra också, och sen på nyöppnade ÖB i Bromma, där var stökigt och väldigt mycket folk, vilket kompenserades av att vi hittade väldigt billiga hygiengrejer där… Och sen var vi på Bauhaus, där hittade vi inte vad vi letade efter, men vi hittade fina och billiga krukväxter… Och detta: Vem köper en kristallkrona för nära 35 000kr på Bauhaus???

Sen var vi rätt trötta och klockan såpass mycket att affärerna stängde, så vi åkte hem och åt middag istället…

I lördags var vädret hyfsat dåligt men vi bestämde oss ändå för att göra en utflykt och köra till Uppsala. Har aldrig varit i Uppsala tidigare (har om jag ska vara helt ärlig aldrig varit norr om Täby tidigare…), så vi passade på att vara riktigt turistiga. Första stoppet: Uppsala slott.

Slottsmur och delar av slottsflygeln.


Kung Jans port och detalj från porten.

När vi tittat på slottet, några kanoner och Gunillaklockan gick vi vidare genom den botaniska trädgården, som var fin, även om det ösregnade… Vi kom så småningom fram till Carolina Rediviva-huset och Uppsala universitetsbibliotek. Universitetsbiblioteket är, till skillnad från ex Stockholms universitets bibliotek, ett offentligt bibliotek, så man behöver inte vara student för att låna böcker där… Och eftersom jag behövde en bok som inte fanns att få tag på i Stockholm så utökades min lånekortssamling med ytterligare ett… Det kostar mindre att åka till Uppsala för att lämna tillbaka den än vad det kostar att köpa den, så… :P

Sen var vi hungriga, så vi gick in till någon slags gågata (för att vara Sveriges fjärde största stad var det en ganska liten stad…), och käkade hamburgare på Max. Därefter gick vi till Domkyrkan, lätt att hitta, bara att ta sikte på de höga tornen… Riktigt vacker och mäktig kyrka (jag tar avstånd från religionen men inte från byggnadskonsten, eller nåt ditåt :P…).

Kyrkan utvändigt.


Här är Carl von Linné begravd. Även Olof Rudbeck (som ju trodde att Atlantis legat i just Uppsala) är begravd här. "Atlantica visade att han var odödlig, att han var dödlig visar denna sten"…


Staty föreställande skyddshelgonet Erik den helige, samt en utsmyckad vapensköld.


Gigantiskt gravkomplex över Oxenstierna, samt en ängel med döskalle – detalj från Gustav Vasas grav.


Lista över ärkebiskopar i Uppsala, med en avlägsen släkting till mig ;)


Hade tänkt åka och titta på någon av alla runstenar som ska finnas i Uppsalatrakten, men eftersom vädret var så dåligt bestämde vi oss för att strunta i det… Fast sen hittade vi ett par runstenar alldeles utanför kyrkan istället…

Sen kände vi oss hyfsat färdiga med Uppsala, dessutom lätt fuktskadade efter allt ösregn, så vi körde hem igen. Funderade lite på att köra ännu lite norrut, men kom inte riktigt på vad vi skulle göra där, så vi lät bli… ;)
På kvällen började vi planera morgondagens shoppingtur till IKEA. Kom på att vi nog inte ville göra så som vi hade tänkt oss från början… Så ägnade halva natten åt att planera om, varför ha två skrivbord när det nog räcker med ett…?

I söndags åkte vi till Barkaby handelsplats. Började med ett besök på Cervera (där vi hade presentkort som vi faktiskt kom ihåg att ta med oss…), vilket resulterade i de gul/orange-mönstrade Boda Nova-glasen… Sen köpte vi ett väggstativ till datorskärmen på Jula, kollade på mobiler på OnOff och tittade på dyra möbler på BoConcept. Körde bort till ikeas parkeringsplats och gick in på IKEA lagom till söndagslunchrusningen… Käkade lunch och började sen handla. Massor ;) Fyllde på med nya tallrikar och skålar i serien vi har, köpte en knivslip, ett skrivbord och tre väggskåp, bland annat. Lyckades fälla säten i bilen och få hem skrivbordsskivan utan alldeles för stora problem… Och ägnade sen kvällen åt att bygga IKEA-möbler och borra diverse hål i väggen, som nu ser ut som en ost… :P

Vi gick upp tidigt i måndags och fortsatte borra, sen körde vi till IKEA i Kungens Kurva, var riktigt intressant att köra dit eftersom det ligger söder om stan och vi bor norr om stan och fick utforska Essingeleden för att komma fram… Trillade in på IKEA när de öppnade kl 10, kompletterade med en gardinstång, en matta och två anslagstavlor, vilka var prissänkta med typ 45%, tack för det :)
Körde vidare till stora Ica maxi i Solna och storhandlade massor av mat. Hann precis hem och äta lunch innan det var dags att ta bussen till skolan och min föreläsning. Och medan jag var i skolan tog Tuss bilen och körde hem den till Uppsala igen. Och plötsligt var vi billösa igen… Saknar bilen, den var underbar :) Så tack syrran för en toppenjulklapp ;)

Resten av veckan har ägnats åt att fixa iordning i arbetsrummet, resten av lägenheten ser ut som om en bomb briserat, men nu börjar vi äntligen få kontroll över prylarna och idag ska vi dammsuga, äntligen ser man så mycket golvyta att det kan vara lönt ;)
Puss!

2 responses so far