Misstroendeförklaring mot gud…

Sep 10 2006 Published by under Filosofiskt Flumm

Söndag idag. Ska plugga lite, läsa Machiavellis Fursten till att börja med… Om att det som nytillträdd ledare är bättre att halshugga 100 personer offentligt så att folk inser att man menar allvar, än att behöva halshugga typ 1 person om dagen i flera år för att de inte lyder… Låter toppen ;)

Var skönt ledig igår, slöade framför Top Model på tv… =P Fast hann med de 3 d-na som jag behövde hinna med; diska, duscha och dammsuga ;) Satte upp nya gardiner i arbetsrummet ozzå, blev grymt snyggt!

I fredags var det seminarium om Augustinus Bekännelser och Bibeln. Så nu har jag läst första Moseboken. Den är… Skum. Hänger upp mig på detaljer och sen blir allt… jättefel ;) Men jag har fått ökad förståelse för varför världen ser ut som den gör. Vi klagar på Big Brother, vi klagar på att samhället är falskt och ytligt. Och i själva verket är det ingenting emot vad Bibeln är =P
Andra saker jag har problem med (är du extremkristen, godtrogen eller Carola ska du nog sluta här; snälla lyncha mig inte ;)…):

* Människan är skapad till guds avbild – jag har jättesvårt för det, min bild av mänskligheten är att vi är hyfsat misslyckade måndagsexemplar, har ihjäl varandra och förstör på ett helt annat sätt än övriga levande varelser. Är vi en avbild av gud blir han ju lika misslyckad?

* "Gud gjorde de olika arterna av vilda djur, boskap och markens kräldjur. Och Gud såg att det var gott." Okej. Gud skapade kräldjur. Kräldjur är goda. Ormen är ett kräldjur. Om nu ormen är så  god, varför pushade han Eva till att äta kunskapens frukt? Varför är ormen listigare än gud? Borde inte det göra ormen till gud? =P

* Sen straffar Gud Eva: "Till kvinnan sade han: stor skall jag göra din möda när du är havande, men stor smärta skall du föda dina barn". En halv sida senare blir Eva gravid och föder Kain, och säger: "Jag har gett liv åt en man, med Herrens hjälp". Hjälp??? Kallar du det hjälp så förstår jag varför männen styr… =P Eller menar hon att gud hjälpt till att göra ungen? Hur kan vi isåfall kalla Jesus för guds ende/förstfödde son??

* Alltså: gud skapar Adam och Eva. De får två söner, Kain och Abel. Kain blir avis på Abel och har ihjäl honom, gud blir arg och Kain är rädd att någon annan ska ha ihjäl honom. "Och herren satte ett tecken på Kain, för att han inte skulle bli dräpt av vem som helst som mötte honom". Vem som helst?? Hur många fler människor finns? Hans föräldrar. Känns lite orimligt att de skulle ha ihjäl honom. Antingen är Kain paranoid eller så finns det andra människor, som inte gud har skapat. Var kommer då dessa ifrån? 

* Och för att vara en allsmäktig gud, förlorar han inte kontrollen lite väl fort?? Han skapar jorden och lite djur och växter och grejer. Och två människor. Så långt är väl allt bra. Men… Ormen, kunskapens träd, syndafallet, människan körs ut ur paradiset, får barn som har ihjäl varandra, sedan följer ett antal släktled som mest är otrevliga emot varandra. Tillslut får gud nog, "Herren såg att ondskan på jorden var stor; människornas uppsåt och tankar var alltigenom onda"… "Människorna som jag har skapat skall jag utplåna från jordens yta… jag ångrar att jag gjorde dem"… Ehhm… Snacka om att tappa greppet… Förväntar mig faktiskt betydligt mer än så av en allsmäktig gud. Och ondska, förresten? Är människan en avbild av gud och nu så himla ond, så borde väl gud vara ond också? Och en ond gud vill jag absolut rösta bort… Misstroendeförklaring ;)

* Noa överlever, och ett nytt folk uppstår… Hela jorden har samma språk och människorna vill bygga ett torn till himlen. Då blir gud rädd och splittrar människorna genom att ge dem olika språk. En rädd gud? Gud ska inte frukta människorna… Han ses ju som en fadersfigur. Inte okej att pappa blir rädd för sina ungar, dags för Nannyakuten eller nåt liknande… =P

Dessutom är det helt okej att ha ihjäl folk, ljuga, bedriva människohandel, begå incestbrott, framställa män som djur, och göra i princip vad som helst för att nå sina mål. För det står i Bibeln.That´´s it… 
Puss!

Comments are off for this post