Vägrar nog vara feminist…

Mar 08 2006 Published by under Filosofiskt Flumm

Har varit på föreläsning idag, mer om Brahe, lite om Kepler och en hel del om Galilei… De hade en hel del vettiga tankar, lite för mycket matematik för min del, men… =P Iaf en vettig reflektion: om gud skapat världen till och för människan, hur kommer det sig då att det finns planeter och liknande i universum som vi inte ser (förrän kloka gubbar på 1600-talet uppfann teleskop)?

Har varit i Kista på redaktionsmöte idag, alltid skoj =) Ska antagligen dit imorron och layouta tidning tillsammans med Maria, det blir nog bra…

Imorron är det textseminarium, så måste läsa typ 3 texter innan jag somnar… Läste en text om häxprocesser (för att verkligen fira kvinnordagen…) innan idag, läskigt att folk verkligen trodde på så skumma saker…

Men lärde mig en sak av texten som kändes väldigt intressant. Kvinnan kallas femina, vilket är bildat av fe och minus, eftesom kvinnan alltid är mindre och svagare. Känns lite ironiskt att kalla sig feminist då, i själva verket borde man ju ta avstånd från själva ordet. Eller är feministiskt initiativ helt enkelt ett initiativ till att vi ska vara små och svaga? Mjä, jag är för jämställdhet men kommer nog aldrig mer att kalla mig feminist, det känns helt enkelt väldigt fel. Hur ska vi kunna uppnå jämställdhet om vi talar om det i termer som skriker av ojämställdhet?

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa om Dårskapens lov. And guess what, Dårskapen är en kvinna… ehh… Och därefter Luthers text En kristen människas frihet. Tvivlar väldigt på att det är så fritt… =P

By the way, i texten om häxprocesserna: "Man bör lägga märke till att det fanns en defekt redan i den första kvinnans skapelse, som skapades av ett krökt revben, det vill säga av ett bröstben som är krökt så att säga i motsatt riktning till mannen. Av denna defekt kommer det sig att hon är en ofullkomlig varelse…".
Nu är detta en tolkning av Bibeln, men hur kan man skapa jämställdhet i ett kristet samhälle med detta som utgångspunkt???

Så, nu ska jag, det krökta rävbenet, gå och lägga mig…
Puss!

Comments are off for this post