Övervakning och kontroll…

Jun 27 2008 Published by under Vardagssnack

Lyckades ta mig igenom de 270 olästa blogginläggen igår. De senaste 30 dagarna har jag läst en bit över 5000 inlägg. Eller, läst och läst, läser många gånger bara rubriker och scrollar sen en hel del, men ändå…

Omvärlden känns ovanligt skrämmande, trots (eller snarare tack vare) att den försöker övertyga mig om att den ska beskydda mig. Staten har inte ett skit bland mina mail att göra och jag hoppas att FRA-lagen stoppas någonstans (i Europadomstolen, kanske?). Förslaget att kräva att bloggare registrerar sig låter så hysteriskt fel så det finns knappt, yttrandefrihet, meddelarfrihet och åsiktsfrihet verkar vara utrotningshotade friheter…
DN skriver att:

”Media är viktigt för att skydda demokratin, och bloggar är ett betydelsefullt bidrag till mångfalden, konstaterar kulturutskottet. Men de tillägger att det finns ett behov av att kontrollera att inte felaktig information sprids.
‘Bloggvärlden har än så länge varit en plats för goda avsikter och förhållandevis ärliga syften. Men när bloggarna blir triviala, vill också folk med mindre principer använda dem. De är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden.’ säger estniska ledamoten och initiativtagaren Marianne Mikko (s) i ett uttalande.”

Det där med ”felaktig information” skrämmer mig, vem har rätt att bestämma vad som är rätt eller felaktig information? Hej åsiktsregistrering

Och så läser jag en översikt över övervakningslagar hos Opassande och blir ännu mer mörkrädd. För FRA är bara början…

Terror – Svenska Akademien

Intressant läsning:

  • Stuart Allans böcker Online News (om Internets betydelse för journalistiken och hur bloggare blivit medborgarjournalister) och Journalism after September 11 (kanske framför allt Karim H. Karims artikel Making sense of the ”Islamic peril”: journalism as cultural practice som beskriver hur galet okritiskt världens medier hoppade på USAs krig mot terrorismen utan att ifrågasätta speciellt mycket).
  • DN: Vem vaktar grindvakterna?
  • Filmnyheterna: Hollywood styr svenska lagar
  • HejFRA.se: Gör ett artigt motstånd (med ett fint meddelande att lägga som sidfot i sina mail: Hej FRA! Det finns ingen anledning att läsa mitt mail. Jag har ingenting att göra med Mujahedin-e Khalq, Al-Aqsa-martyrerna eller ETA. Jag har aldrig gjort Istishad eller tillverkat massförstörelsevapen, jag vet knappt ens vad Al-Fattah betyder.  Men tack för visat intresse! PS. Terroristattacker kommer knappast att planeras över okrypterade mail. Sabba FRA-lagen på www.hejfra.se)

Döda politiska karriärers sällskap

Anyway, dags att göra nåt vettigare, typ läsa George Orwells 1984 eller så…

Comments are off for this post