Framtidsplanering, steg 1

Okt 11 2007 Published by under Vardagssnack

På måndag är det deadline för steg 1 i projektet Planera min framtid, det är sista ansökningsdag för universitetskurser till våren. Och jag tror mig iaf ha en idé om vad jag ska göra. Hade egentligen tänkt ta ut min fil. kand. i idéhistoria i vinter och sen ägna mig åt att söka jobb, sluta plugga och bli vuxen… Nu har jag tänkt om ;) För jag älskar ju att plugga och i valet mellan att plugga och att vara arbetslös/snabbköpskassörska/vantrivas så vet jag ju vad jag väljer…

Pratade med en jättetrevlig studievägledare igår. Och jag har, för första gången på länge, faktiskt en idé om vad jag vill bli; jag vill bli informatör. Inte journalist men ändå något kommunikativt. Så jag skjuter upp min examen något och läser Medie- och kommunikationsvetenskap till våren.

Nu gäller det bara att välja om jag vill läsa det på Universitetet eller på Södertörns Högskola… Och det är inte helt lätt, finns för- och nackdelar med båda… Generellt sett har Universitetet bättre rykte, å andra sidan är Södertörn väldigt inriktat på olika journalistutbildningar och borde därför ha bra kompetens inom det… Södertörn innebär ca 50 minuters pendling med tunnelbana/buss/pendeltåg (om man har tur, pendeltågsskrällena går tyvärr sällan på avsatt tid…), Universitetet ligger betydligt närmre, cyklar eller åker buss dit på 10 minuter.

Kursen på Södertörn är på 30hp, alltså en termin, medan den på universitetet är ett år (60hp) lång. Orkar jag plugga i ett helt år till eller borde jag välja kursen som bara är ett halvår? Å andra sidan, två terminers plugg innebär att jag bara är ytterligare en termin och en C-uppsats ifrån en dubbelexamen, vilket hade varit lite tufft att ha. Och två terminer borde vara mer meriterande än en när jag sedan söker jobb, om det nu finns någon logik i världen…

Men kursen på Södertörn har en delkurs som heter Mediehistoria: idétraditioner, vilket ju helt klart låter passande med tanke på alla mina poäng i idéhistoria… Som sagt, det finns för- och nackdelar med allt, ska kolla hur det ser ut med tidigare antagningspoäng och sådär, sen söker jag båda och hoppas på det bästa, helt enkelt… Just nu känner jag nog lite mer för Universitetet, ska se om jag hittar studiemotivation för ett år till, har jag bara kul så borde det ordna sig. Någon gång i framtiden ska jag också växa upp och skaffa mig ett jobb, men jag är inte där riktigt än ;) Någon gång skulle jag också vilja ta mastersexamen (tänk att få vara master inom något…), och någon gång skulle jag vilja doktorera (tänk att kunna titulera sig PhD…), men jag är inte riktigt där heller. Än.

Och har jag lite pengar över i vinter ska jag anmäla mig till nån kvällskurs/introkurs på Berghs, tror jag hade haft nytta av det som informatör… Antingen Reklamkommunikation, Journalistik eller nåt annat spännande. Och så kanske jag ska läsa nån kvällskurs på universitetet, ska kolla upp utbudet i helgen, men nånting om Pompeji, Danska, Arkeologi eller nåt annat spännande.
Hej, jag heter Louise och jag är en plugg-o-holic… ;)

Anyway, mer exakt framtidsplanering blir det i helgen. Imorse var det MINUSgrader (okej, -0,2grad, but still…), har varit grått och trist hela dan men jag hann iaf ut på en skön promenad innan det började ösregna. Från och med imorron blir det vinterjacka och halsduk.

Igår var jag i skolan ovanligt tidigt (har inte behövt vara där kl. 9 på nåt år, har mest föreläsningar kring lunchtid…), kom till institutionen just när lapparna gällande anmälning till temakurs för nästa halva av historiekursen, hann skriva upp mig på Häxprocesskursen innan platserna tog slut – den var helt klart mest populär av de 4 kurserna vi kunde välja på – så blev nöjd :) Pratade lite med ovan nämnda studievägledare och satt sen på biblioteket och pluggade en stund.

Imorron ska jag läsa en del på förmiddagen, efter lunch blir det seminarium om de italienska köpmännens religion och moraliska uppfattning, typ. Och sen är det helg :)

Nästa vecka kommer jag ner till Malmö på tisdagkväll. På onsdag fyller pappa år och då åker vi till ett spa i Varberg (det blev inte Rom men jag tackar inte nej till avkopplande spa ;)…), och kommer tillbaka till Malmö nångång på torsdag. På lördag ska jag träffa Mipp, Lisa och Tob, och på söndag åker jag upp hit igen… Blir en intensiv men rolig vecka :) Har dessutom kommit på vad vi ska ge till pappa i födelsedagspresent, syrran och jag spånade lite ostrukturerat och kom fram till att en chokladfontän nog hade varit skoj att ge bort, men hr övergett det nu för något lite mer realistiskt ;)
Puss!

Comments are off for this post