Alla dessa människor som har tänkt och känt och levt och drömt…

Maj 29 2007 Published by under Vardagssnack

Hum… Vet inte riktigt vad som hände med sommaren, 25 grader och strålande sol i söndags har blivit tråkgrått regn och 12 kalla grader… =P

Idag har jag varit hemma, läst ett kompendium på akademisk enelska om djurens historia kontra människan, nåt om att man kan få reda på vad en människa först om man kan definiera vad en människa inte är, typ… Dessutom har jag lagat kyckling under bacon/paprika/osttäcke, jättegott =) Och tittat på Desperate housewives och Bones. Gillar Bones. Tror vi har ungefär samma syn på människor och religion. Kanske borde jag läsa lite antropologi…?

Igår var det uppsatsseminarium då uppsatsen med de 285 fotnoterna behandlades. Skönt att jag slapp opponera på den, gubben som har skrivit den är lite halvteolog och själv väldigt engagerad i spiritism, kabbala och grejer, och det var lite svårt att hitta hållbara argument mot honom… ;) Men uppsatsen var intressant, kan inte låta bli att tycka frimurarna är fascinerande, och nånstans känner jag att jag vill också skapa ett hemligt sällskap…
Ehh… Anyway, moving on…
Imorron är det nytt uppsatsseminarium, om något lite mer konkret, nämligen en greve och hans syn på ståndscirkulation. Lite dammigare, men inte så flumspirituellt… Vet egentligen inte vad jag föredrar, konkret är bra men å andra sidan är mysticism och hemliga sällskap mer spännande än grevar. Å andra sidan har jag inte läst den här uppsatsen än, det kanske råkar vara en osedvanligt spännande greve…?

Läste Söndagskolumnen i DN och plötsligt föll allting på plats. För det är ju så det är. På riktgt. I min värld.
"Runt omkring mig sitter andra humanistiska forskare och läser andra texter. Döda människors ord fyller hela rummet. Det är alldeles tyst. Vad ska vi göra med alla dessa människor som har tänkt och känt och levt och drömt?
[...]
Humaniora
. En av förklaringarna till ordet som ges i Nationalencyklopedin är 'de studier som gör människan mer mänsklig'. Alltså gick det bra i dag. Jag försökte göra någonting med någon som har dött. Kanske bara så.

Humaniora drabbas av ett vikande studentunderlag. Minskade resurser följer. Överallt kris för humanistiska fakulteter. Det är ju inte så nyttigt med det gamla studiet av människan, inte så lönsamt. Man blir inte så anställningsbar av det.

Jag vet inte. Men ibland när jag sitter där i forskarsalarna, i tystnaden, och ser människor som vägrar glömma, vägrar gå vidare, som bara stannar upp och doppar sig själva i gamla sekel och öden blir jag romantisk, eller patetisk eller klarsynt. Det är så vackert! Det är kärlek. Och då vill jag genast kräva mer pengar åt oss. Pengar som gör oss mer mänskliga."

Det är precis så det är. Jag vet inte vad jag vill bli när jag blir stor. Men jag vill göra människan mer mänsklig. Det är det som intresserar mig.
Puss!

One response so far

  • Lisa skriver:

    Du ska göra precis vad du är intresserad av. Vad just DU vill göra. Inget annat. Bara då kan man vara en lycklig människa =) *kramar*