Åsiktsattack!

Mar 26 2007 Published by under Vardagssnack

Har inte bloggat så mycket på sista tiden, så nu blir det väldigt mycket osammanhängande åsikter på en gång, hoppas ni överlever ;)

Dagen började med nattfrost – hutter – men sen kom solen och nu är det 12 grader och alldeles toppen. Me like! Håller tummarna för att det inte blir några baksag med snö nu, vill ha varmt och skönt, global uppvärming light, tack…

Har köpt en vårjacka idag. Och snurrat runt på stadsbiblioteket. Och på barnboksinstitutet. Och lånat böcker om Pippi Långstrump. Fast hittade inte senaste utgåvan av boken där, utan gick till Akademibokhandeln, konstaterade att boken kostade 300kr och att jag var mest intresserad av förstasidan och förordet. Så tog fram mobilkameran lite diskret, blev hyfsat läsligt och jag slapp bli ruinerad; konsten att använda den moderna tekniken i vardagen ;)

På tal om den moderna tekniken, förresten… Läste detta och kände mig riktigt träffad. Började titta på House i höstas när TV4 började sända serien. Spelade in den då den krockade med Desperate Housewifes. Videon klyddade. Och eftersom TV4 (av någon mycket märklig anledning) visar House i repris vid tretiden på natten samma dygn, så hann vi inte upptäcka att videon strulat förrän vi missat reprisen. Klart man laddar hem. Sen inser man att 1) det är ljuvligt att slippa reklampauser, 2) nerladdningen är en inspelning från amerikansk TV. De har HD-sändningar vilket innebär att trots att filen är något komprimerad blir kvaliteten betydligt bättre än TV4 (som dessutom verkar ha problem här, rätt vad det är så försvinner ljudet/bilden/färgen från TVn när man försöker se på TV4, illa…), och 3) man kan titta när man vill och hur man vill. Slutar avsnittet riktigt spännande är det bara att fortsätta titta, man slipper vänta en vecka och tappa tråden/glömma bort delar av handlingen. Dessutom, varför måste det ta flera år innan populära TV-serier köps in till svensk TV? House var på säsong 3 i USA innan TV4 kom loss, och Heroes verkar vara på säsong 2. Känns jättefånigt.

Tittade på Cold Case i lördags, har inte sett det innan men det var helt okej. Fast jag har infört stopp-förbud för mig själv, jag får inte bli engagerad i fler TV-serier just nu. I alla fall inga som handlar om ond bråd död och någon form av läkare, jag följer redan CSI, CSI:Miami, CSI:New York, Bones, Criminal Minds, Crossing Jordan, House, Grey´s Anatomy och… det börjar bli lite väl många fall/döingar/konstiga utredningar att hålla reda på… Typiskt I-landsproblem, men iaf…

Har däremot inte tittat på Ordförande Persson. Han är obehaglig. Och det är obehagligt att man så totalt kan sakna självinsikt. Perssons kommentar om Gudrun Schyman: ”det är en person jag aldrig skulle lita på om det blev kris för landet”. Oh, well… Kan inte påstå att jag är Schymans främsta anhängare, men seriöst Göran, var du så mycket att hålla i handen när det faktiskt blev kris för landet? Det finns få personer som jag har sämre förtroende för än Persson, och till viss del beror det just på oförmågan att hantera en (tsunami)kris. Till viss del beror det nog på att jag växt upp i ett så kallat välfärdsland men mest har hört talas om besparingar och nedläggningar, skola, vård och en massa andra grejer. Och nånstans förväntar jag mig nog att man lever som man lär. Representerar man ett arbetarparti funkar det inte riktigt att ta ut miljonbonusar, köpa herrgårdar för miljonbelopp (även om herrgården ifråga har det hyfsat anspråkslösa och arbetarvänliga namnet ”Torp”).

Fast fick ett nytt, intressant sätt att se på Persson i höstas när jag läste Niccolò Machiavellis Fursten. Den är skriven på 1500-talet, men fullt applicerbar på Persson. ?En listig härskare måste därför försäkra sig om att hans undersåtar, oavsett vilken situation som råder, alltid är beroende av de styrande och av honom själv; då kommer de alltid att förbli lojala mot honom?. Sydsvenskan skrev detta veckan före valet, och de fick väl hyfsat rätt.

Anyway…

Käkade glassen TopHat, som gjort comeback, häromdagen. Det var min favoritglass när jag var liten. Och den är fortfarande god. Men antingen så var jag väldigt liten sist jag åt den eller så har glassen krympt, för det var inte mycket glass man fick för pengarna… Kom ihåg den som betydligt större. Men jag var betydligt mindre då, hade nog nåt Nils-Karlsson-Pyssling-perspektiv på glassen då… ;)

Nu ska Tuss och jag handla mat så vi kan fixa middag idag. Ikväll är det CSI och imorron ska jag förbereda en redovisning om tvångsvård och självmord.
Puss!

3 responses so far

  • Michael Persson skriver:

    Det enda jag tagit till mig i den här ”Persson-debatten” är när Annika Lantz spelar upp ett avsnitt där Göran berättar om Helmut Kohl, när han äter smör. Nåt som känns igen? :P *krama*

  • Lollo skriver:

    *asg* jo, läste det på aftonbladet… typ att Herr Helmut hade ångest och åt ”tio klickar smör”… Verkligen fascinerand… ;) *krama*

  • Michael Persson skriver:

    Hehe, det sjuka är att Göran berättar om det med sån inlevelse, gör konstpauser osv :D *låter helt äckligt*