Veckans moraliska problem – Kant

Feb 07 2007 Published by under Vardagssnack

Disskuterade Kant och deontologi igår på föreläsningen. Är nog snarare utilitarist än kantig kantian. Kant och deontlogin går ut på att det finns handlingstyper som aldrig får utföras, oavsett vilka konsekvenser de får. Om det exempelvis är förbjudet att ljuga, är det alltid förbjudet att ljuga, eftersom ett samhälle där alla alltid ljuger skulle rasa samman. Det innebär att om du ser person A springa och gömma sig och sedan träffar på person B, upprörd och med en yxa i handen, och person B frågar "vet du var A är, jag ska döda honom", så måste du berätta var A är, allt annat hade varit fel. Trots att konsekvensen av sanningen med största sannolikhet innebär att A dör…

Vi diskuterade även om det är okej att döda olyckliga människor… Tror vi kom fram till att det inte var okej, iaf inte för deontologen. Utiitaristen däremot…

Idag har jag varit på Kungliga Vetenskapsakademien, riktigt intressant =) Fick titta i deras arkiv, sitta i deras sessionsrum där nobelpristagarna tillkännages och tja, vandra runt där, helt enkelt… Var nere i Centrum för vetenskapshistorias föremålssamling också, har inte funderat över var gamla vetenskapliga instrument blir av när vetenskapsmän dör, men här fanns en märklig samling skumma mätinstrument, delar av labbutrustningar och grejer… och nån kälke från nån polarforskning för typ 100 år sen. Och plötsligt har jag inte alls lika dåligt samvete över att jag sparat gamla saker i mina föräldrars förråd, det kunde varit värre ;)

Har hunnit vara på redaktionsmöte också. Diskuterat allt från intervjuteknik till datastolscurling. Ehh, jo. Den var dock inte vår idé…

Imorron är jag ledig. Eller ledig är ett hyfsat relativt begrepp, ska sitta hemma och läsa en märklig bok om syfilis, men jag slipper iaf gå ut.  Oh, joy… ;)
Puss!

Comments are off for this post