C-uppsats – avslöjande

Feb 19 2007 Published by under Livet som student

Idag har jag varit på seminarium och presenterat mitt C-uppsatsämne. Jätteintressant att få höra vad alla andra ska skriva om, allt ifrån svenska attityder till norrland, prozac, danshistoria och stipendium till sedlighetsdebatt, attityder till Åland och liberala grevar… Idéhistoria kan bli precis hur tvärvetenskapligt och flummigt som helst, tror det är det som gör det så intressant =)

Så tänkte passa på att outa mitt eget uppsatsämne. Min ämnespresentation:
"När norsk radio förra året beslöt sig för att ändra språkbruket i sina uppläsningar av Astrid Lindgrens böcker fick Pippi Långstrumps pappa inte längre kallas för negerkung, då ordet ansågs ha en negativ klang. Reaktionerna lät inte vänta på sig, utan en livlig debatt startade, både i Norge och i Sverige.

I min uppsats vill jag undersöka debatten i media närmre och se vilka argument som lyfts fram. Om möjligt vill jag också försöka se om det finns någon skillnad i attityd mellan norska och svenska debattörer. Jag vill också försöka spåra en brytpunkt; när blir ordet ”neger” problematiskt att använda, och varför blir det så?

Tidigare har en liknande debatt förekommit, då gällde det hur andra kulturer framställs i böckerna om Tintin. Jag tänker titta närmre på hur diskussionen såg ut då och, om möjligt, jämföra den med debatten om Pippis pappa. Här verkar Anna Lunds uppsats Tintin och imperialismen: en undersökning av attityder i Hergés äventyr om Tintin i Kongo, Kina och Tibet från 2000 vara en bra utgångspunkt."

Alltså, 30 sidor om Pippi Långstrumps pappa, bland annat. Åsikter/kommentarer/förslag mottages tacksamt!
Så… Är jag galen? ;)

Ikväll kommer Jannike hit för middag och spel, blir skoj =)
Puss!

Comments are off for this post