Miljöfarlig?

Nov 12 2006 Published by under Vardagssnack

Aftonbladet har en 10-punkters lista på hur man kan bli mer miljösnäll…:

1. Byt ut dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor.
Jag:  Är inte huvudansvarig för glödlampsinköp, men har en känsla av att vi har några lågenergilampor… 
  
  2. Kör mindre. Gå, cykla, bilda bilpool eller använd kollektivtrafiken.
  Jag: Har a) inget körkort, b) ingen bil och c) inte pengar att skaffa något av a eller b inom de närmsta åren, så jag kör inte alls. Pluspoäng till mig ;)

  3. Återvinn mer.
Jag: Återvinner pantflaskor/-burkar, batteri, tidningar, glas, metall, pappersförpackningar och av och till även plastförpackningar. Sen tror jag inte där är fler behållare vid återvinningsstationen.. *hmm*
  
  4. Kolla lufttrycket i bildäcken.
  Jag: Se fråga 2… Men jag ser till att ha pumpade cykeldäck, räknas det? ;)
  
  5. Använd mindre varmvatten.
Jag: Mjaa… Om vi ser det så här: på sommarhalvåret duschar jag i hyfsat kallt vatten och på vinterhalvåret i hyfsat varmt. Så plusminusnoll typ…
  
  6. Undvik produkter med onödiga förpackningar.
  Jag: Eftersom jag återvinner allt i fråga 3, har hushållssoporna minskat och det är väl bra… Och jo, jag undviker onödiga förpackningar. Jag vägrar köpa ekologiska bananer så länge de ligger 2 och 2 i frigolitformar, och undviker fåniga paprikor som är inplastade en och en… Det gör Annika Lantz också.. ;)
  
  7. Sänk inomhustemperaturen med en eller två grader.
Jag: Ehum… Bor i ett hus med hyfsat dålig isolering och är själv ganska frusen, så no way, josé att det händer… Hade huset varit tätare och jag mer varmblodig (som syrran ungefär, som springer runt i linne i februari, utomhus..) så absolut, men tills det inträffar föredrar jag att behålla den lilla värme jag kan…
  
  8. Plantera ett träd.
  Jag: Att personligen plantera ett träd funkar inte i dagsläget, om det inte kan bo på vardagsrumsgolvet… Och csn-pengar räcker inte långt för att stödja andra som vill plantera regnskog, tyvärr..
  
  9 Stäng av dina elektroniska apparater.
Jag: Datorn är alltid avstängd om jag inte använder den, eftersom den brummar i decibeltal mest likt en dammsugare. Annars är jag hopplös på att stänga av saker/släcka lampor när jag lämnar rum… Pappa hotade med att göra en instruktionsvideo om hur-man-släcker-lampor-på-sitt-rum-innan-man-går-hemifrån när jag bodde hemma, men jag fick tyvärr aldrig ta del av detta och lever ännu i ovisshet… ;)
  
10. Bli en del av lösningen.
  Jag: Är miljövänlig på typ 6 punkter av 9, så jag jobbar på det…

Anyway… Idag är en typisk söndag. Jag är grymt seg och vet inte riktigt vad jag vill göra… Ute är det grått och rått och allmänt trist…

En tanke som slog mig imorse: på väderleksrapporten för Sthlm står det Morgon: mulet, Middag: mulet, Kväll: mulet med inslag av sol. Det blir mörkt runt halv 4. När infaller kvällen egentligen och hur kan det vara soligt när det är beckmörkt??? Nu är klockan strax efter 3, det har börjat skymma och ännu har jag inte sett till nån sol idag. Eftersom det inte är kväll än???

Har varit en riktigt lugn helg, igårkväll tittade Tuss och jag på tecknade filmen Robotar, den var riktigt skoj =) Tuss fick mail från cdon i veckan, "hej, det var längesen du handlade hos oss, eftersom vi gärna vill behålla dig som kund får du köpe en av dessa filmer för 99kr inklusive frakt"… Tuss tittade efter, det var närmre 3 år (!!) sen han handlade hos cdon. Men att få köpa Ice Age 2 (som hade dvd-release för knappt en månad sen) för 99kr kunde vi inte motstå… Och om man köpte Ice Age 2 så fick man köpa Robotar för bara 39kr. Så, 2 bra filmer, den ena dessutom väldigt ny, för 138kr kändes riktigt trevligt =)

Ska spela lite need for speed carbon nu. Sen plugga lite. Och ännu lite till… Och kanske korrläsa några artiklar till tidningen som Elza och jag ska layouta imorron… Jo..
Puss!

Comments are off for this post