Malmö som utopi…

Okt 04 2006 Published by under Livet som student

Fortsätter plöja mig igenom 1800-tals utopier. Läst Axel Danielssons korta novell Främlingen från 1892 idag. Åtminstone tror jag att den är kort. Läst 23 sidor i ett kompendium och kändes som den tog slut där… Svårt att veta när man bara får uppkopierat pappershäfte…

Iaf var det 23 intressanta sidor. En snubbe återvänder till Malmö efter 40 år i… Afrika? Tror jag det var. Anyway. Malmö är totalförändrat, snubben känner inte igen sig när han går från hamnen mot Stortorget. Rådhuset ligger ju kvar men annars verkar mycket ha förändrats. Pengar används inte längre utan snubben blir hänvisad till Främlingsbyrån för att få intyg på att han får handla. Sen hittar han sin ungdomskärlek som han lämnade för 40 år sedan. And guess what, hon har en 40-årig son… ;) Och snubben får tala med sonen i en "talapparat" där sonen syns på en plåtbit (3g goes 1800-tal…). Dessutom kan man åka supersnabba kurirtåg till Bergslagen (X2000 goes 1800-tal…).
I samhället finns ingen över- eller underklass. Inga pengar. Ingen arbetslöshet. Typ Ilmar Reepalus våta dröm… ;) 

Dessutom mobbas Latinskolan ;) (snubben har varit på rundvandring i Malmö) "Det finns inte längre en särskild överklasskola och en särskild underklasskola. Du beundrade nyss det väldiga templet ute i Rörsjön. Det bär i gyllene bokstäver den enka inskriptionen Allmän Skola. Förr stod på samma plats en dressyranstalt för överklassens söner med mottot: Herrens fruktan är vishetens begynnelse."    
Skönt att det är fler än jag som stört mig på Herrens fruktan. Är nästan lika illa som Petris Varen Svensk, får obehagsrysningar av båda… =P

Var hur som helst intressant att läsa en utopi om Malmö. Hade inte en susning om att det ens fanns. Men men, känns som att jag lärt mig mer på 1,5 termin idéhistoria än på flera år. Fler väsentliga saker iaf. Har lärt mig en hel del om mig själv ozzå…

Imorron är det dags för veckans sista utopi, News from Nowhere.

Idag har jag varit på redaktionsmöte i Kista, jättetrevligt även om vi bara var 3 personer, så… 3 trevliga personer =) Tog en express-shoppingtur i Kista Galleria ozzå. Köpte deo, 6 par strumpor och foundation (dreame matte mousse, ser ut som nåt man borde äta till efterrätt ;)..) på knappt 10 minuter.
Tittade lite efter vinterskor ozzå.
Men det är svårt.
Dels för att jag är hyperkräsen.
Dels för att jag var kär i mina förra vinterskor.
De började läcka förra vintern och lämnade mig med krossat hjärta.
För såklart jämför jag alla skor med dem.
Och inget kan mäta sig med en blixtförälskelse. 
Såklart.
Så jag kommer nog få leva utan vinterskor.
Därav alla nyköpta strumpor ;)  
Puss!

Comments are off for this post