Wikki-vaddå?

Sep 28 2006 Published by under Livet som student

Helt vanlig torsdag idag, inte hänt så mycket, vädret har varit grått och lite kallt och man fick en känsla av att det aldrig blev riktigt ljust… =P

Läst lite mer Darwin idag, inga fler duvor dock, tack… =P Har precis tittat på Insider om extremavlade hundar. Riktigt intressant och skrämmande. Tror inte att Darwin hade uppskattat det… Känns sjukt att djur avlas så extrema att de knappt får luft / kan gå / vara hund… Njä, skulle aldrig kunna ha en perserkatt heller… 

Var på uppsatsseminarium i två timmar, gick igenom en övningsuppsats. Diskuterade källor och grejer. Handledaren berättar att om man använder många uppslagsverk kan dessa få en egen underrubrik i källförteckningen.
Tant 65+ räcker upp handen: Jo, om man använder Wikipedia, ska det då stå som internetkälla eller uppslagsverk?
Handledaren: Använd helst inte Wikipedia alls…
Nästa tant, 65+: Va?? Inte Wikipedia? Varför inte, där står ju hur mycket som helst…
Handledaren: Wikipedia är jättebra som kort bakgrundsinfo, för att få idéer om hur man ska gå vidare. Men oftast anges inga källor och ingen författare, vem som helst kan skriva och göra ändringar där… Wikipedia är inte kvalitetssäkrat.
Cynisk gubbe, 55+: Så du menar att, säg Svenskt Biografiskt Lexikon (bok vi diskuterade ett par minuter innan), är kvalitetssäkrad då?
Handledare: Absolut i högre grad. Där finns seriösa författare bakom.
Gubbe plus tanter tittar bestört på varandra, börjar prata i mun på varandra och finner knappt ord för att breömma Wikipedias storslagenhet.
Tant 3, 70+ räcker försynt upp handen: Ursäkta, men vad är det här Wikki för nåt???
Ridå.
Oh well…
Det blir en intressant höst.
Välkommen till år tjugohundrasex och it-samhället, kul att du hittade hit, dagens läxa är samma som alla 5-åringar får lära sig på dagis: "allt som står på nätet är inte sant…". För visst, jag älskar tanken med Wikipedia. Men texter utan seriösa författare bakom är inte bra som akademiska källor. That´s life…
Tant 65+ avslutar dessutom seminariumet med att utbrista "Åh, e-post, det är väl fantastiskt!?" som kommentar till hur läraren vill bli kontaktad. Fantastiskt? Klart att det är. Det tyckte jag också. För 10 år sedan. Nu är det något som bara finns, bara funkar och är hyfsat standard. När tillochmed min mamma kan spam-maila, så är det tämligen basic.. =P (och tro mig, hon gör det… Får skumma kedjebrev då och då…) 

Imorron ska Tuss å jag hyra bil och åka runt och storhandla =) Blir nog trevligt, IKEA, Ica, Lidl, Martin Olson och K-Rauta, typ… Ozzå får Tuss köra bil, vet att han uppskattar det ;)

 Och på lördag ska jag in till stan och fika med Jessica. Längesen vi sågs, har saknat henne. Ska ev iväg en sväng och titta på hennes nya lägenhet ozzå, får se vad som händer…
Puss!

Comments are off for this post