Dagsaktuell Machiavelli

Sep 12 2006 Published by under Vardagssnack

Har ägnat de senaste 2 dygnen åt att läsa, mer eller mindre konstant känns det som. Alltså är allt som vanligt ;)

Först läst Camilla Läckbergs Stenhuggaren som var riktigt spännande och bra. Lite oväntad och otäck och svår att lägga ifrån mig. Nu väntar jag mest på att hennes senaste bok ska komma som pocket så jag har råd att köpa den…

Och sen har jag tagit itu med Machiavellis Fursten. Och det känns mer eller mindre som en instruktionsbok i hur-du-blir-en-grym-och-framgångsrik-ledare.

Kapiteln har spännande namn som "Om dem som har kommit till makten genom brottsliga gärningar", "Hur man bör regera de städer och furstendömen, vilka hade sina egna lagar innan de ockuperades", "Hur man bör undvika smickrare", "Vad en furste bör göra för att bli aktad och vördad", och "Om grymhet och mildhet, om det är bättre att vara älskad än fruktad eller om man hellre bör vara fruktad än älskad".    
Så instruktionsbok, mer eller mindre.

Boken är dessutom tillägnad en furste, i vars hov Machiavelli gärna ville ha jobb. Undrar hur mycket smicker han egentligen har lagt in…

Machiavelli är dessutom dagsaktuell, på Sydsvenskans opinionsida hittar Niclas Ericsson likheter mellan Machiavellis så-här-ska-en-furste-vara och Göran Persson. Vilket känns minst sagt skrämmande. Har å andra sidan ogillat Persson länge, det är något skum med honom som jag verkligen inte klarar av. Så ska göra mitt bästa för att rösta bort honom nästa söndag.  

Valet går mig mer eller mindre på nerverna, vill verkligen inte ha en massa skum propaganda för folk som inte för ett ögonblick funderar på att leva som de lär. Inför det papperslösa samhället på allvar, sluta förstöra skogarna för att få papper till meningslösa flygblad som jag ändå bara kastar bort. Utan att läsa dem. Jag är inte Jan Guillou, jag är vän med it-samhället och hittar information om det är något jag behöver veta. Tack.

Anyway, dags för desperata hemmafruar på tv.
Puss!

Comments are off for this post