Antastad /aka/ Ett VM i det tysta

Jun 04 2006 Published by under Vardagssnack

Är det bara jag som känner mig mer eller mindre antastad av fotbolls-VM?

När jag tittar på TV förföljer det mig i reklampauserna; Coca Cola-kaktusar jublar, Triss vill att jag ska köpa VM-lotter, ICA-Stig dribblar, SIBA ger pengarna tillbaka vid ett guld, och jag vet inte allt…

När jag öppnar tidningen får jag inte bara en sportdel, utan en fotbollsdel. Och en guide-till-Tyskland-del. Framsidan av kulturdelen domineras av en fotbollsspelare. Och på bästa nyhetsplats dras en liten händelse med DNs fotograf upp till en meganyhet. Dessutom trillar det ut ett reklamblad från Rusta, som erbjuder en fotbollsmönstrad solstol. Att matcha med en fotbollsmönstrad klotgrill.   

Jag är så galet trött på fotbolls-VM, innan det ens har börjat…

Och samtidigt arg och frustrerad. För det går två VM i Tyskland i sommar. Fotbolls-VM, så klart. Och ytterligare ett. Med 57 länder representerade (att jämföra med 32 i fotbolls-VM). Med en förväntad publik på runt en halv miljon människor totalt, i världens största arena för just denna sport.

Det är ryttar-VM i Aachen i slutet på augusti i år. VM i Sveriges näst största sport. VM i en sport som är bra mycket större än ishockey, tennis, bandy och golf. VM i en sport där Sverige är framstående, med OS-silver 2004. Och ett VM-silver vid det förra VM, 2002 i Jerez.  I dressyr är Jan Brink rankad tvåa. I världen. I hoppning är Rolf-Göran Bengtsson rankad fyra, också det totalt. I hela världen.  

Alltså ett VM där Sverige ställer upp med hyfsat många bra deltagare, chansen för framgång är stor. Om vi nu är så jäkla jämställda, varför står det ingenting någonstans i dagspress om detta VM? Varför får Sveriges näst största idrott så sjukt lite uppmärksamhet? Varför ignoreras de 500 000 människor i Sverige som är intresserade av detta VM?

Visst, det börjar inte förrän i slutet av augusti. Det är nästan 3 månader dit. Gott om tid. Visst. Men svenska folket har matats med infornation om Zlatans minsta lilla andetag sen i oktober förra året. Minst. När matas vi med information om Malins Baryards form, Brinks träningstaktik och om Gretzers roll som förbundskapten i hoppning? För att inte tala om spekulationer kring vilka ryttare som tas ut till VM-laget?

Fotbolls-VM är en stor händelse, absolut. Men mediaintresset i proportion till sportens storlek? Knappast. Så yttepytteliten är inte ridsporten. Kan man kvotera in ridsport i massmedia? Jag skulle vilja bli nån slags pr-människa för ridsportförbundet. Det skulle onekligen behövas en sån. Och en gigantisk fotbolls-backlash. Får inte folk nog? Jag spyr snart på allt svart-vitt-rutigt… 

Så. Nu har jag gjort mig känd som fotbolls- och ishockey-hatare. Fine. Jag är mest frustrerad över de sjuka proportionerna. Och jag är vansinnigt trött på all hysteri kring fotbolls-VM. Herregud, det är ett gäng vuxna män som springer och sparkar på en boll, vad förväntar ni er för underverk???
(Elin, ta det inte personligt… Jag vet hur mycket du gillar att kyssa gräset på Malmö Stadion och liknande.. ;)..)

Anyway, sovdags!
Puss! 

Comments are off for this post