Våndan med det tryckta ordet

Sep 23 2009 Published by under Vardagssnack

Så var det dags. Prenumerationen på Dagens Nyheter är på väg att ta slut. Och jag måste fatta ett beslut – ska vi fortsätta prenumerera? Jag är extremt kluven…

För en fortsatt prenumeration:

 • Jag har läst morgontidningar sen jag var liten och har fått för mig att det är ett bra sätt att börja dagen.
 • Det känns som man får hyfsad koll på omvärlden.
 • Jag läser artiklar som jag nog inte skulle ha läst om jag bara såg en rubrik på tidningens webb.
 • Jag gillar dagstidningar, rent generellt, som media.
 • Det är trevligt att ha något att pyssla med när man äter frukost, jag har ”bläddermani” och kan läsa Ikea-katalogen om och om igen om det ska vara så, bara jag får något att bläddra i…
 • Sudokun!

Mot en fortsatt prenumeration:

 • Det är dyrt, speciellt när bara en av oss har en inkomst.
 • Det första jag gör, direkt efter frukost, en vanlig dag är att gå ut på nätet. Där kollar jag alltid dn.se, svd.se och sydsvenskan.se. Först, innan jag gör något annat. Så tydligen nöjer jag mig inte med de ”gamla” nyheterna som presenteras i den tryckta tidningen.
 • Jag prenumererar på över 110 rss-feeds. Visst, alla uppdateras inte dagligen och alla är inte nyhetsinlägg, men jag får till exempel ridsportnyheter och reklamnyheter, något som jag i princip aldrig hittar i tidningen (där får jag istället en sportdel och en motordel som jag aldrig läser, men trots allt betalar för…).
 • Vi planerar att inte bo kvar här uppe alltför länge. Dagens Nyheter är väldigt stockholmsfixerad och rapporterar inte så jättemycket från provinsen Skåne. Om vi flyttar till Malmö vill vi kanske snarare ha lokalnyheter än stockholmsnyheter, om vi nu över huvud taget ska ha nån tidning…
 • Hushållet och företaget som jag är en del av prenumererar på hysteriskt många andra tidningar. Det är Macworld, M3, Resumé, Dagens Media, Populär Historia, Cap&Design med mera i en aldrig sinande ström, plus en del lösnummer av fototidningar och liknande. Här finns ju saker att läsa, morgontidning eller ej.

Just nu lutar jag mest åt en helgprenumeration, men har inte riktigt bestämt mig… Om vi slutar prenumerera helt känns det som om jag har gett upp tanken på att dagstidningarna hör hemma i det digitala samhället, och jag vet inte riktigt om jag är beredd på att ge upp den tanken. Inte riktigt än…

2 responses so far

 • Michael Persson skriver:

  Hmm, jag hade gratis/billiga prenumerationer på Sydsvenskan bland annat. Men orkade aldrig ens bläddra i dem, så de åkte i pappersåtervinningen direkt nästan. Nu har jag en helgprenumeration eftersom Robin vill ha nåt att läsa ibland… Lycka till med beslutet!

 • Lollo skriver:

  Tyckte att en helgprenumeration lät bra. Tills jag insåg att det kostar 1700kr för ett år. Vi har studentprenumeration nu och betalar knappt 1000kr för att få tidningen varje dag. Plötsligt kändes det inte så lockande med helgprenumeration längre… (och studentpris verkar bara finnas på helårsprenumerationer…).