Veckans moraliska problem: Utilitarism

Jan 31 2007 Published by under Filosofiskt Flumm

Pluggade etik igår, var på seminarium om utilitarism. Har läst en hel del om utilitarismens grundare och andra filosofer kring den, så det var intressant att fördjupa sig lite mer i det.
Utilitaristen vill, kortfattat, maximera den totala lyckan för så många som möjligt. Och är i många fall ganska kontraintuitiv, om den total-utilitaristiske står inför valet att betala dyra pengar för en livsviktig sjukhusbehandling för att rädda livet på sitt barn, och att istället skänka alla pengarna till ett U-land, väljer han det senare, eftersom pengarna räddar flera barn i U-landet = mer lycka…

Och om utilitaristen står inför valet att välja en värld med 1000 personer som är 100% lyckliga, eller en värld med miljontals människor som bara är 1% lyckliga är det den andra världen som gäller. Eller är det där vi redan är?

Det finns en variant som kallas Personal Affected View, att man måste se människorna som personer och inte bara som räkneredskap. Och kommande generationer kan inte anklaga nuvarande generationer för att ex ha förstört miljön, eftersom de kommande generationerna själva är en effekt av de nuvarande, utan dem hade kommande generationer inte funnits… Eller nåt ditåt, intressant synvinkel med tanke på klimatdebatten.

Jo, vi diskuterade aktiv dödshjälp också. Och om man har rätt till en lycklig död. En av läkarstudenterna ville återuppliva en halvdöd tant och trycka i henne morfin så att hon fick vara lycklig sina sista minuter i livet… Jag tror att jag är för aktiv dödshjälp. Försöker komma fram till om det funkar att vara för aktiv dödshjälp, mot dödsstraff och för fri abort.

Och är det skillnad på att döda och att tillåta dö/ underlåta att rädda? Exempel: Smith och Jones har vars en rik kusin som de kommer att ärva när kusinen dör. En dag kommer Smith hem, går in på badrummet och ser att kusinen badar. Han går fram och dränker kusinen, denne dör och Smith får pengarna. Jones kommer hem och går in till sitt badrum. Precis när han kommer in ser han hur hans kusin halkar i badkaret, slår sig, trillar och får huvudet under vatten. Jones ingriper inte för att rädda kusinen, denne dör och Jones får pengarna… Är det någon skillnad mellan Smith och Jones handlingar? Min ena kursbok tycker ja, den andra nej…

Anyway, färdigfilosoferat för idag…
Idag har jag varit på uppsatsseminarium, rätt segt, diskuterade en tråkig och rätt dålig övningsuppsats… Sen åkte jag till redaktionsmötet i Kista, hade ett jättetrevligt möte med Elza och Oscar, det blir nog en bra tidning ;)

Nu har jag gått färdigt i skolan för den här veckan, ska ägna min långa helg åt att plöja igenom några hundra sidor kurslitteratur. Och göra instuderingsuppgifter. Och leta litteratur till ämnet jag vill skriva uppsats om (under förutsättning att det finns någon litteratur om det, annars blir det svårt…).

Nu ska jag försöka prata lite HTML med DreamWeaver. Så småningom blir det nog bra. Och en hemsida. En hemsida hade varit bra…
Puss!

Comments are off for this post